HTML

Jogi percek

Jogi percek - Érdekes esetek és megoldások

Friss topikok

Linkblog

Cégmódosításos dömping idén is?

2014.02.03. 11:30 dr. Molnár Anikó

2014. március 15-én hatályba lép az új Ptk. Ezzel a polgári jog elég sok területe változik, mert az új Ptk. átveszi a német és francia mintákat, vagyis egy törvényben lesz több jogterület szabályozása megtalálható. Átkerül a Ptk-ba a cégjogi szabályozás, az egyéb szervezetek (egyesületek, stb.) szabályai, a családjog, és még sok minden más, amit eddig külön törvény szabályozott.

Vagyis a változások a cégeket is érintik, elsősorban a Kft-ket. Belecsempészte a jogalkotó ugyanis az új szabályozásba, hogy ezentúl a Kft-ket újra 3 millió Ft-os törzstőkével lehet csak megalapítani. És hogy mi lesz a már meglévő Kft-kel? Ezt nézzük meg kicsit közelebbről ma:

Első és legfontosabb megállapítás, hogy a már meglévő Kft-knek is fel kell emelnie a tőkéjét 3 millió Ft-ra. A „Mikor?” kérdésre viszont azért ad némi haladékot a jogalkotó. A szabályok azt mondják, hogy amikor legközelebb cégmódosítás lesz a cégben – bármi, legyen az egy ügyvezető váltás, székhely módosulás, stb. – akkor azzal együtt a tőkét is fel kell emelni. Ha pedig hosszú ideig még nem kerül sor semmilyen változtatásra cégünkben, akkor a végső határidő 2016. március 15.

Ez az időpont tehát még nem szorít annyira, viszont már most érdemes elkezdeni gondolkodni azon, hogy miből, honnan fogjuk ezt a pénzt előteremteni. Tőkét emelni kétféleképpen lehet. Vagy külső forrásból, amikor a tagok adják össze a hiányzó (legtöbb esetben a jelenlegi 500ezres törzstőkéhez képest 2,5 millió Ft-ot) összeget, vagy pedig a cég saját vagyonából. Van tehát 2 év arra, hogy a cégek tartalékokat halmozzanak fel (akár tőketartalékban, akár simán a céges bankszámlán), amiből majd fel lehet a Kft-t tőkésíteni.

Fel szokott merülni az a kérdés is, hogy ha már kötelezően kell változtatni, akkor azért majd kell fizetni? Ha csak a jogszabályi változásoknak tesz eleget a cég, tehát ha csak a tőkéjét emeli meg, akkor nem – egyébként a tőkeemelésnek jelenleg 40.000,-Ft az illetéke -, ha emellett más adat is változik, akkor viszont az általános 15.000,-Ft-os illetéket és 3.000,-Ft-os közzétételi díjat kell fizetni az egyéb változások miatt.

Mi fog tehát most történni? 2 dolog:

Egyrészt idén március 15-ig mindenki mindent le fog módosítani a cégében, hogy a tőkeemelésre minél később kerüljön sor, ne kelljen az elkövetkezendő időszakban változtatni, másrészt úgy számítom, hogy március 15-ig jó kis cégalapítási dömpingnek nézünk elébe. Eddig lehet ugyanis az 500ezres törzstőkét kihasználni, és úgy gondolom, sok mindenki lesz, aki akár üres céget is el fog indítani, még ha annyira most nincs is szüksége rá, de „majd jó lesz” alapon, vagy aki kicsit későbbre tervezte ugyan a vállalkozásindítást, de később nem lesz 3 millió Ft-ja a cégalapításhoz.

Amiben pedig a tőkeemelésnél, illetve március 15-e utáni cégalapításnál lehet gondolkodni, az továbbra is az apport (a cég tőkéje továbbra is állhat akár 100%-ban apportból), illetve az, hogy induláskor a tőkét minimum 50%-ban kell rendelkezésre bocsátani, a fennmaradó összeget pedig 1 éven belül, ami azért ad némi lélegzetvételnyi időt.

Lehet tehát gondolkodni, a különböző verziókból összerakni, kinek mi lesz a stratégiája a tőkeemelés idejére és módjára, remélem, segítettem!

Szólj hozzá!

Címkék: Ptk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jogipercek.blog.hu/api/trackback/id/tr245793052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása