HTML

Jogi percek

Jogi percek - Érdekes esetek és megoldások

Friss topikok

Linkblog

Ajándékozási kisokos

2014.03.06. 16:57 dr. Molnár Anikó

Immár 5. éve illetékmentes egyenesági rokonok között az ajándékozás, amit a jogalkotó most 2014. január 01-től kezdődően tovább bővített, és a házastársak közötti ajándékozást is besorolta ebbe a körbe.

Ez alatt az 5 év alatt irodánkhoz nagyon sok megkeresés érkezett, főleg ingatlanok ajándékozása kérdésében, viszont rendszeresen szokott lenni 1-2 dolog, amit tévesen tudnak, vagy nem tudnak az emberek. Ezzel az írással ebben szeretnénk segíteni.

Első kardinális kérdésünk, hogy ki is az egyenesági rokon? A testvérek nem azok, csak felfelé és lefelé: szülő-gyermek, nagyszülő-unoka. Ajándékozni bármelyik irányba lehet.

Mi van akkor, ha a gyermek, akinek ajándékozni akarunk, kiskorú? – szokták gyakran feltenni a következő kérdést. Itt egy érdekes jelenséggel találjuk szembe magunkat rögtön, a válasz ugyanis az, hogy attól függ, hol található az ingatlan? Sajnos azt kell mondanom, a jogbiztonság nem igazán érvényesül, a Budapesti 2. számú Földhivatalnál ugyanis saját szabályok vannak… a jogszabályon túl.

Az ehhez a földhivatalhoz tartozó kerületek esetén ugyanis ha kiskorúnak ajándékozunk, mindig kérik a gyámhivatal jóváhagyását. Ez egy külön eljárás és procedúra, adó- és értékbizonyítványt kell igényelni, ideiglenes gondnokot rendelnek ki, akinek még záradékolnia kell a szerződést, és még sorolhatnám. Ezzel nincs is annyira gond, segítünk az ügyintézésben, viszont ha a megajándékozott kiskorú, és az ingatlan terhelt, akkor a kirendelt gondnok nem fogja megadni a hozzájárulását.

Ezzel pedig már tovább is eveztünk egy újabb kérdéshez: mi van akkor, ha terhelt az ingatlan?

  • Ha végrehajtási jog van rajta, attól még lehet ajándékozni, ha ezt a megajándékozott elfogadja. Kiskorú esetén nem.
  • ha csak jelzálogjog van rajta, szintén lehet, kiskorú esetén akkor sem adnak hozzájárulást.
  • ha elidegenítési és terhelési tilalom is van, akkor jóváhagyást kell kérni a földhivatali bejegyzéshez.

Azt azért meg kell jegyeznem, hogy a fenti második esetben is előírhatja a hitelszerződés, hogy a bank jóváhagyása nélkül nem változhat a tulajdonos, esetleg ilyen esetben felmondhatják a hitelszerződést, viszont a földhivatal bejegyzi. A megajándékozottnak nyilatkoznia kell, hogy elfogadja így, terhelten is az ajándékot.

Következő kérdésünk: azért akarok ajándékozni, mert végrehajtás fenyeget. Lehetséges ez? Láthattuk, a földhivatalnál nincs akadály, viszont aki a behajtást folytatja, mondhatja, hogy az ajándékozás fedezetelvonás miatt történt, ezért a szerződés érvénytelen. Ezt nehéz bizonyítani, de azért reális félelem!

Végül pedig utolsó kérdésünk, hogy mi történik, ha többen is tulajdonosok az ingatlanon? Ajándékozásnál elővásárlási jog nincsen, itt nem kell a többiek hozzájárulása, ha csak egy részét ajándékozzák az ingatlannak. Régebben ez egy jó módszer volt – bár más kontextusban és más típusú ügyleteknél – az adásvételi szerződéseknél lévő elővásárlási jog elkerülésére.


Nem is gondolná az ember, mennyi mindenre oda kell figyelni egy ilyen elsőre olyan egyszerűnek tűnő szerződésnél, ugye?

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://jogipercek.blog.hu/api/trackback/id/tr635846471

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ingatlan ajándékozása testvérnek 2019.11.23. 17:42:36

Az ingatlan adásvételi szerződések mellett a második legnépszerűbb szerződés az ingatlanok körében az ajándékozási szerződés. Az onban a legtöbben úgy tudják, hogy ingatlan ajándékozása testvérnek teljesen illetékmentes, azonban ez nem így van. Az aján…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása