HTML

Jogi percek

Jogi percek - Érdekes esetek és megoldások

Friss topikok

Linkblog

Hosszú távon nem éri meg az olcsóbb szerződésminta

2010.02.01. 15:29 dr. Molnár Anikó

Cégalapításkor a legtöbb ügyfél megkérdezi, hogy mi a különbség a szerződésmintával történő, és a rendes cégalapítás között. Természetesen az első két érv a gyorsaság és olcsóság. 15 munkanap (!) helyett a szerződésmintás céget 1 munkaóra alatt bejegyzik, és fizetni sem kell érte 100.000,-Ft-ot – Kft. esetében – hanem csak 15.000,-Ft a cégeljárási illeték.

 
A hátrány viszont az, hogy a szerződésmintában csak a kipontozott helyekre lehet az adatokat – cégnevet, székhelyet, tagok személyes adatait, stb. – beírni, speciális rendelkezéseket nem lehet a társasági szerződésbe beépíteni.
 
Arra, hogy ennek mi a hátulütője, következzen az alábbi tanmese:
 
3 tagú Kft-ben az egyik tag elhalálozott. Helyére belépett 2 fiatal örökös, akik szavazati arányukkal szinte teljes mértékben ellehetetlenítik mai napig is a cég működését. 
 
A megmaradt 2 tag nem tudja szimplán eladni az üzletrészeit, mert a cégben van egy olyan szellemi tulajdon - teljesen pontosan egy szoftver, amelyet már kb. 20 éve fejlesztenek, és hasznosítanak -, amit az üzletrészek eladása esetén nem tudnának magukkal vinni, mivel az a cég, mint elkülönült jogalany tulajdona. Enélkül pedig nem tudnak tovább boldogulni, hiszen ez volt a munkájuk egész életükben. 
 
Ezért az egyetlen járható út a szétválás: az örökösök vihetik az egyik cégbe a saját részüket, a szoftvert pedig tovább működtetik az eredeti tagok a másik jogutód cégben. A probléma csak az, hogy szétválást még nem láttunk kényszerpályán végrehajtani, a megosztáshoz konszenzus kell mindenképpen. 
 
Hasonló helyzet alakulhat ki akkor is, ha férj és feleség válik el és osztják meg a közös tulajdont akként, hogy a másik volt házastárs is tulajdonrészt kap a cégben. Ezeket a kellemetlen szituációkat mind csak úgy lehet elkerülni, ha korlátozzuk az üzletrészek átruházhatóságát, kizárjuk az öröklést, válás esetén történő tulajdonszerzést és hasonló eseteket.
 
Ilyen speciális rendelkezéseket viszont csak rendes társasági szerződésbe lehet beletenni, ezért cégalapításkor érdemes végiggondolni, hogy megéri-e az egyszerűbb formát választani. 
 

Szólj hozzá!

Címkék: cégalapítás szerződésminta kft. alapítás vagyonmegosztás üzletrész

A bejegyzés trackback címe:

https://jogipercek.blog.hu/api/trackback/id/tr261720151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása