HTML

Jogi percek

Jogi percek - Érdekes esetek és megoldások

Friss topikok

Linkblog

Nem létező illeték után késedelmi pótlékot számol az APEH!

2010.01.26. 15:32 dr. Molnár Anikó

Lakásvásárláskor nem csak a vételárral és az esetleges felújítással kell kalkulálni, hanem a visszterhes vagyonátruházási illeték is jelentős, sokszor milliós nagyságrendű összeget tesz ki. Az illetékkötelezettség ugyanis már az adásvételi szerződésnek a földhivatalba való benyújtásával beáll, az APEH-ben nem várják ki a tulajdonjog megszerzését. A vevők maximum azzal kalkulálhatnak, hogy ennek ellenére is, az illeték kiszabása sokszor több hónapos késéssel történik.

 
A több hónap alatt viszont sok minden történhet: nem kap a vevő hitelt, és ezért nem tud fizetni. A szerződésben foglalt valamely feltétel nem teljesül, és ezért a felek elállnak. Közbejön valamilyen családi probléma, ami miatt szintén elállásra kerül sor. Folytathatnám a sort vég nélkül. 
 
A rutinos ügyfelek ilyenkor már tudják, semmi gond, az illetéket eltörlik, vagy ha már megfizették, vissza lehet igényelni! A múltkor viszont belefutottunk – ráadásul egy több száz milliós értékű, beruházási célú ingatlannál, ahol az illeték sem kis tétel – abba, hogy az APEH eltörölte ugyan az illetéket, de késedelmi pótlékot szabott ki utána (több, mint félmilliós összegben). 
 
Nem hittem a szememnek! Az illetéket elállás esetén a jogszabályok szerint visszamenőlegesen törlik el, ami azt jelenti, hogy úgy tekinthető, mintha nem is létezett volna soha. Aztán egy nem létező dolog után késedelmi pótlékot számolnak? 
 
Fel is hívtam őket, hogy ezt mégis hogy gondolják? A magyarázat: mindenki elállással szünteti meg a szerződést (a felbontás lenne az a jogi metodika, amely csak a jövőre nézve szünteti meg a szerződést, és jogos lenne a késedelmi pótlék adott esetben), ezért ők nincsenek az alapvető jogelvekre tekintettel. Más szóval kell a pénz, tehát pótlékolnak. Viszont megsúgta azt is az ügyintéző, hogy tudják, hogy az egésznek nincsen jogi alapja, és ha valaki fellebbez, akkor biztosan el fogják a pótlékot törölni. Csak nagy tömegben nem változtatnak a gyakorlaton, mert az már kiesést jelentene az APEH-nek.
 
Követtem a tanácsát, előadtam minden érvemet, és sikerrel is jártam, a pótlékot eltörölték, az ügyfelem megúszta a dolgot. 
 
Azóta viszont éppen a napokban olvastam az ingatlanmagazin.com egy kapcsolódó cikkét: 
 
http://www.ingatlanmagazin.com/10938/Rohej_Nincs_adasvetel_de_az_illeteket_kesedelmi_potlekot_megis_be_kell_fizetni#bb_utan. 
 
A témában hivatalosan megszólaltatták az APEH sajtóosztályát, akik a gyakorlatukat hétköznapi nyelvre lefordítva egyszerűen azzal védték meg, hogy meg kell fizetni az ő munkájukat is. A pótlékot ugyanis arra az időszakra szabják ki, amíg az APEH az illeték bejelentéssel foglalkozott: attól a naptól kezdve, amikor kiadták az alaphatározatot, addig a napig, amíg jogerőre emelkedik annak a visszavonása és törlése.   
 
Véleményem szerint mégis próbálkozni kell, mert a magyarázatok – akár az, amit én kaptam a telefonban, akár az, amit a cikkben olvastam – igen gyenge lábakon állnak, és az én gyakorlatom is azt mutatja, hogy a józan eszű embernek igenis van keresnivalója!
 

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan adásvétel illeték lakásvásárlási illeték vagyonátruházási illeték apeh késedelmi pótlék

A bejegyzés trackback címe:

https://jogipercek.blog.hu/api/trackback/id/tr931703858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása